Endüstriyel Gaz Tesisatı
Endüstriyel alanlarda kullanılan gaz ve doğalgaz tesisatı, kaynaktan kullanım alanına dek iletilen bir hatta sahiptir. Endüstriyel gaz tesisatı, proje ile sanayide kullanılacak binalarda yapılmaktadır. Sanayi alanları için yapılan tesisatlar, konut tesisatlarından oldukça farklı ve kapsamlıdır. Endüstriyel alanlarda kullanılması için öncelikle dönüşüm yetki belgesinin alınması gereklidir.
Endüstriyel gaz tesisatı; paslanmaz çelik gaz tesisatı, bakır gaz tesisatı, posta başları ve gaz santralleri gibi ekipmanlarla oluşturulmaktadır.
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatları
Endüstriyel gaz tesisatı
projeye bağlı olarak doğalgaz kaynağından alınan gazın sanayi alanına iletilmesi için yapılır. Birleştirme fonksiyonları, çeşitli ekipmanlar ve boru sistemlerinin tamamı, doğalgaz tesisatı olarak nitelendirilir.
Yüksek güvenlik prosedürleriyle hazırlanan endüstriyel gaz tesisatı projeleri, milimetrik hesaplamalar ile yapılır. Boru çap ve ölçülerinden, doğalgaz basınç ve hız özelliklerine dek, tüm faktörler değerlendirilerek kullanılacak donanımlar belirlenir.
Menfez kullanımı ve çeşitli risklerin önlenmesi için güvenlik prosedürleri, projelerde yer alması gereklidir. Endüstriyel gaz tesisatı, emniyet sistemleriyle dizayn edilir.
Endüstriyel Gaz Tesisatında Kullanılan Ekipmanlar
Doğalgaz kullanılacak endüstriyel alanlarda, dönüşüm belgesinin alınması ve ardından gaz teslim noktasının kurulması gereklidir. Proje ve şartnameye uygun şekilde dizayn edilmesi gereken endüstriyel gaz tesisatı ekipmanları arasında;
-
Gaz teslim noktası
-
Servis kutusu
-
Basınç düşürme ekipmanları
-
Ölçüm istasyonu ekipmanları
-
İzolasyon bağlantı donanımları
-
Filtre
-
Regülatör
-
Emniyetli gaz basınç regülatörü
-
Sayaç
-
Emniyet tahliye vanası
-
Emniyet tahliye hattı
Kullanılacak ekipman ve donanımlar sektör ve alana bağlı olarak belirlenmektedir.
Endüstriyel Gaz Tesisatı Nasıl Yapılır?
Endüstriyel gaz tesisatı
boru döşemeleri, kolay erişebilir şekilde dizayn edilmelidir. Özellikle sanayi alanlarına ve mutfaklarda, açıkta boru sistemiyle yapılmalıdır. Şartnamelere göre asansör boşlukları, havalandırma alanları ve benzeri alanlardan geçmeyen boru döşemeleri, boyasız ve sıvasız olarak kullanılmalıdır.
Sızdırmazlık materyalleri kullanılarak yapılan bağlantı elemanları, TSE standartlarına uygun olmalıdır. Endüstriyel gaz tesisatı bağlantı ekipmanları, TSE EN 751-2 kalitesinde üretilen ürünler ile dizayn edilmelidir.
Elektrik devre ve sistemlerine belirli mesafelerde yapılması gereken endüstriyel gaz tesisatı boruları, çeşitli zararlara ve darbe risklerine karşı korunacak şekilde tasarım edilmelidir.